היחידות המיוחדות במלחמת לבנון השנייה – מה הלקח ?

עפר דרורי 29.10.2006 07:16

אי אפשר להתעלם מהתועלת השולית שהצבא מקבל מהפעלת יחידות אלו ואין זו המלחמה הראשונה שזהו המצב בה. גם המסקנה שאליה מגיע הצבא בדבר הצורך בהגדלת היקף היחידות האלו אינה מובנת. לא רק שתרומתן ללחימה הכוללת קטנה, הרצון להגדיל אותן יגדיל את הפער בינן לבין היחידות הרגילות וייצור עומס נוסף על חיילי יחידות אלו



אלכס פישמן כותב במאמרו "משימה בלתי אפשרית" במוסף השבת של ידיעות אחרונות (27.10.06) על פעולתן של היחידות המיוחדות במלחמת לבנון השנייה. מהכתבה עולה כי גם במלחמה זו התועלת של היחידות המיוחדות למלחמה הכוללת הייתה מוגבלת. לצדה מביא פישמן סיבות שונות למצב זה. בין היתר מונה פישמן את העובדה שהפעלת היחידות המיוחדות נעשתה בשלב מאוחר יחסית, שהמודיעין המדויק שהן רגילות אליו לא היה בנמצא ועוד. עוד עולה מן הכתבה כי היחידות המיוחדות סייעו בחילוץ 60 פצועים מקו האש ולסיום מספר לנו פישמן כי לאור ההצלחה המרשימה הכוונה היא להכפיל את גודלן של היחידות המיוחדות בצבא.

ראשית אציין כי חיילי היחידות המיוחדות ראויים לכל שבח הן על המסלול הקשה והתובעני שהם עוברים והן על הנכונות לבצע משימות נועזות מאחורי קווי האויב. אבל לצד השבחים אי אפשר להתעלם מהתועלת השולית שהצבא מקבל מהפעלת יחידות אלו ואין זו המלחמה הראשונה שזהו המצב בה.

כבר במלחמת יום הכיפורים ואף במלחמת של"ג שאחריה לא הפיק הצבא תועלת משמעותית ללחימה מפעולתן של יחידות אלו, הסיבות רבות אבל העובדה אחת. בנוסף אי אפשר להתעלם שיחידות אלו שואבות אליהן את כוח האדם האיכותי ביותר שקיים בכל מחזור גיוס ובנוסף יחידות אלו מקבלות בעדיפות עליונה וכמעט ללא מגבלה את האמצעים הטובים ביותר שניתן להשיג. מול מצב זה חיילי היחידות הרגילות נמצאים תחת צמצומים בלתי פוסקים הן בכמות כ"א שלהן, הן באיכותו ובודאי בכל הקשור להקצאות ציוד לחימה. אי אפשר להתעלם מהמשוואה של עלות תועלת בהפעלה של יחידות אלו. אחת הסיבות שיחידות אלו מגיעות לרמה גבוהה היא בכך שהן מנוטרלות כמעט לחלוטין מפעילות בט"ש ושאר משימות שגרה שהצבא נידרש אליהן. חריגה בעניין זה היא השייטת. כתוצאה מכך הנטל שקיים על חיילי היחידות הרגילות הקרביות גדול ביותר והעומס המוטל עליהן מגיע עד כדי סיכון חיי אדם. חיילים אלו נדרשים לבצע יום יום ולילה לילה משימות רבות כאשר הלוחמים בהם לא זוכים לשעות שינה מספיקות שלא לדבר על ציוד איכותי שמאפשר ביצוע משימות בצורה יעילה יותר ובסיכון מופחת.

פישמן מציין בצורה מודגשת כי חיילי יחידות אלו סייעו בחילוצם של פצועים. כולנו מעריכים את פעולת החיילים המחלצים אבל האם פישמן היה טורח לציין חילוץ פצועים בגדוד של גולני ? האם היה מציין כי בטנק של חטיבה 401 חולצו פצועים ? לא, והסיבה היא שאלו פעולות מובנות מאליהן לכל חייל קרבי, משם מה כאשר הן נעשות ע"י יחידות מיוחדות הן זוכות לכותרות.

גם המסקנה שאליה מגיע הצבא בדבר הצורך בהגדלת היקף היחידות האלו אינה מובנת. לא רק שתרומתן ללחימה הכוללת קטנה, הרצון להגדיל אותן יגדיל את הפער בינן לבין היחידות הרגילות וייצור עומס נוסף על חיילי יחידות אלו. בכל מלחמות ישראל, בעבר הרחוק והקרוב, בהווה ומן הסתם גם בעתיד נטל המערכה והלחימה הקשה יוטל על כתפי חיילי השריון והחי"ר. במקום להגדיל את מספר הלוחמים בגדודים אלו , להפנות אליהם כוח אדם איכותי יותר ולצייד אותן בציוד לחימה איכותי יותר, הצבא הולך להגדיל את הפער לטובת היחידות המיוחדות. לפישמן ולצה"ל הפתרונים.



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה