טוב מאוחר מאשר אף פעם

עפר דרורי 08.06.2018 04:05
ניפוץ השלט ברחבת הכותל, צילום: מיכה ברעם

ניפוץ השלט ברחבת הכותל, צילום: מיכה ברעם


(310) תיקון העוול ההיסטורי ללוחמי החטיבה הירושלמית במלחמת ששת הימים



לפני כשבוע נחשפנו לממצאי מחקרו של ד"ר אורי מילשטיין החוקר את מלחמת השחרור. מסתבר שהראשונים שהגיעו במלחמת ששת הימים לכותל המערבי היו לוחמי החטיבה הירושלמית חטיבה 16 מגדוד 163 ולא כפי שהורגלנו ללמוד לוחמי חטיבה 55 של הצנחנים.

במחקר המעניין מובא צילום של פלוגה אחת מהחטיבה הירושלמית המצטלמת למזכרת ברחבה שלפני הכותל המערבי ומעשה שטן ברקע התמונה שלט הרחוב הירדני שהיה במקום. ומה חשיבותו של השלט? יש עדויות מצולמות שמיד לאחר הגעת הצנחנים לרחבת הכותל המערבי ובעקבותיהם הרב הצבאי הראשי האלוף הרב גורן נופץ השלט ע"י החיילים. כך שאם יש תמונה של לוחמי החטיבה הירושלמית על רקע שלט רחוב שלם מן הסתם הצילום בוצע לפני הגעת לוחמי הצנחנים.

על עובדות אלו קמה מהומה בעיקר אל מול הגילוי החדש. בתוכנית רדיו ברשת ב' (קלמן וליברמן) רואיינו שני לוחמים האחד מהחטיבה הירושלמית והשני מחטיבת הצנחנים. איש החטיבה הירושלמית סיפר ביובש משהו כי הם נכנסו לרחבה של הכותל שהייתה ריקה, לא נתקלו באש או בהתנגדות, הצטלמו למזכרת, התרגשו והמשיכו למשימה הבאה. איש הצנחנים אמר כי כאשר הם נכנסו לרחבה הם לא ראו איש ובדרך אף נתקלו בכוחות לגיון ירדניים שירו עליהם. לשאלת הכתב בעניין התמונה המוכיחה מי הגיע קודם ענה כי אין לו מושג, יתכן שבתוך המהומה התקבצה לה פלוגה והצטלמה...

התופעה בה מספר חיילים זוכרים את האירועים באופן שונה אינה חדשה ואין להסיק ממנה כי איש מהם אינו דובר אמת. הדבר המרכזי הוא כיצד אתה רותם את האמת שלך לסדר היום שלך.

מוטה גור שהתפרסם בהצגת מהלכי חטיבת הצנחנים שעמד בראשה כמהלכים דרמטיים משני היסטוריה ומציאות פעל בדרכים רבות כדי להנציח את מהלכי החטיבה וגימד את כל מי שהיה לצידו. לפני מספר שנים התלוננו אנשי חטיבת הראל שריון על שחלקם במערכה הוצנע ואפילו פעילות הטנקים שלהם נמחקה ממורשת הקרב כולל הטנק אשר סייע רבות בכיבוש גבעת התחמושת. אנשי החטיבה הירושלמית מציינים את ערפול חלקם בקרבות בששת הימים תוך גימוד חלקם. יוסי לנגוצקי בעל עיטור המופת שהיה מפקד הסיירת החטיבתית אך מרצה בעניין בהזדמנויות שונות.

יש שנזכרים שאירועים דומים קרו שש שנים לאחר מכן בכיבוש מתחם החווה הסינית במלחמת יום הכיפורים. בעוד שאת החווה הסינית כבשו כוחות שריון שרובם השתייכו לחטיבת השריון 14 התקבעה בתודעה הציבורית שאת החווה הסינית כבשו לוחמי הצנחנים שנלחמו כארבע ק"מ משטח המתחם. החיילים הפשוטים והמפקדים הזוטרים נלחמו בגבורה בלי קשר לשיוכם הצבאי, שריון או צנחנים אבל לאחר הקרבות היו כאלה שעברו לקרב הבא והיו כאלה שיצרו מציאות מעצימה על חשבון אחרים.

טוב שחוקק לאחרונה חוק המגדיר את אתר גבעת התחמושת לא כאתר מורשת לצנחנים בלבד אלא כמורשת לכלל החטיבות והכוחות שלחמו על שחרור ירושלים במלחמת ששת הימים, החטיבה הירושלמית, חטיבת השריון הראל, חטיבת הצנחנים וגם כוחות חיל האוויר.

במרחק הזמן הסוגיה הזו נראית לא ממש חשובה אף שמן הסתם ללוחמים שהיו שם היא חשובה ביותר. טוב שהתיקון קרה גם אם לקח לו חמישים שנה להגיע...


טוב מאוחר מאשר אף פעם

הפלוגה על רקע השלט בכותל, צילום: יונתן זינדל


טוב מאוחר מאשר אף פעם

ניפוץ השלט: צילום מיכה ברעם



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה