עיטור הגבורה הצהוב

עפר דרורי בתוך: הארץ 30 בנובמבר 2019 01.12.2019 16:58
סמל עיטור הגבורה

סמל עיטור הגבורה


(324) בתגובה על "זוכה פרס ישראל לעיצוב, דן ריזינגר, מת בגיל 85", מאת נעמה ריבה ("הארץ", 26.11)



בשנת 1970 התקבל חוק העיטורים של צה"ל. לאחר כניסת החוק לתוקף עלה הצורך עפ"י סעיף 9 לעצב את העיטורים עצמם. שר בטחון מינה את האלוף אפרים בן ארצי (במיל.) ליו"ר הוועדה לבחירת עיצוב האות. הוועדה כללה אנשי צבא ואזרחים ופרסמה תחרות לעיצוב העיטורים.

הוגשו 194 הצעות ואף לא אחת מהן התקבלה. לאור מצב זה פנתה הוועדה מיוזמתה לשישה אומנים בבקשה שיגישו את הצעותיהם. בסיום החליטה הוועדה פה אחד על הצעותיו של דן רייזינגר כהצעות הזוכות, לכל עיטור נמסרה הצעה נפרדת. ההצעות אושרו בישיבת ממשלה בינואר 1973 וחולקו לראשונה באפריל 1973 במסגרת וועדת ההמרה שקבעה מי מהצל"שים שהוענקו לפני קיום החוק יומרו לעיטורים ובאיזה רמה.

את הצבע הצהוב כרקע לעיטור הגבורה בחר רייזינגר וזאת לאחר שבגיל 8 בהיותו ביוגוסלביה נאלץ לשאת את הטלאי הצהוב על דש בגדו. בראיון שנתן לאחר שנים אמר רייזניגר בהתייחס לצבע הצהוב ברקע העיטור: "כדי שהגבורה של עכשיו תהפוך את כל הצהוב בהיסטוריה היהודית לגבורה, תהיה כאילו רפלקטור, זרקור שיאיר אותם באור אחר".

עיטור העוז שגם אותו עיצב היה ברקע אדום ועיטור המופת ברקע כחול. לדבריו עיטור הגבורה עם מגן הדוד והרקע הצהוב הוא סמל יהודי, ועיטור העוז עם הדמיון למנורה הוא סמל של מדינת ישראל. עיטור המופת הוא ברקע כחות המסמל את צבע הלאום.

   

נדמה לי שהחיבור המסמל ביותר את החיבור שבין הטלאי הצהוב שנאלצו יהודים ללבוש על בגדם בזמן השואה ועיטור הגבורה בא לידי ביטוי בצילום שצולם באושוויץ בשנת 2005 בו נראית משלחת של צה"ל בביקור במחנה כאשר פנחס נוי בעל עיטור הגבורה במדים ועל חזהו עיטור הגבורה ברקע הצהוב (הצילום באדיבות המשפחה, צילומי הסמלים באדיבות אתר הגבורה).

יהי זכרו של דן רייזינגר

מקור הכתבה

עיטור הגבורה    עיטור העוז   עיטור המופת

                         

עיטור הגבורה הצהוב     עיטור הגבורה הצהוב       עיטור הגבורה הצהוב


הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה