התחרות בין אלוף אביחי מנדלבליט לשופט גולדסטון

עפר דרורי 07.07.2010 23:18

יש חוסר סבירות קיצוני להעמיד לדין חייל בעת מלחמה על כך שהוא ממלא פקודות שהן סבירות, הגיוניות ונועדו להציל חיים. האם צה"ל צריך לעבור פרשה נוספת של סרן ר. כדי להיווכח בסופו של דבר כי אין להעמיד לדין חיילים בסיטואציות דומות?



שלשום (6.7.10) פורסמו מסקנותיו של הפרקליט הצבאי הראשי מהחקירה שערך בעקבות מבצע עופרת יצוקה. מסיכום הדברים עולה כי מתקיימת כפי הנראה תחרות סמויה בינו לבין השופט גולדסטון מי יוציא את חיילי צה"ל גרוע יותר בעינינו ובעיני העולם.

בעניין משפחת חג'אג' כותב מנדלבליט:

"בהתאם לעדויות החיילים, מדובר באירוע בתאריך 5 בינואר 2009, במהלכו נורה אדם למוות במקום המתאים לתיאור שנמסר על-ידי העדים הפלסטינים. לאחר בחינת הראיות שנאספו בתיק, הורה הפצ"ר על הגשת כתב אישום לבית הדין הצבאי כנגד חייל בדרגת סמל-ראשון בגין עבירה של הריגה. זאת על בסיס ראיות המצביעות על כך שהחייל ביצע ירי מכוון, מבלי שקיבל פקודה לכך ובניגוד להוראות, לעבר דמות מתוך קבוצת אנשים שצעדה לכיוון מתחם בו שהו הכוחות (מגנן), שלפחות אחד מחבריה נשא דגל לבן. הגם שמדובר, ככל הנראה, באותו אירוע, לא ניתן היה כאמור לקשור ברמה הנדרשת בפלילים בין הראיות שנאספו בעניינו של החייל לאירוע המתואר בתלונה ובעדויות הפלסטינים".

בכתב התביעה בו נתבע חייל על הריגה אין שם להרוג ואף לא גופה. החקירה לא מצאה גופה שניתן להאשים בה את החייל בהרג. כל שיש לתביעה היא עדותו של החייל שירה על המתקרבים למגנן בעת שחשב שהם בטווח המסכן אותו ואת חבריו ואחד מהם נפגע מהירי.

מדובר על מקרה בו חיילים שהו במגנן בעת הלחימה בעזה, ההתראות שנמסרו להם התייחסו למחבלים מתאבדים שמתכוונים להתקרב למגנן ולהתפוצץ על החיילים. עוד נקבע בפקודות שאין להתיר לזרים להתקרב לטווח הקצר ממאה מטר מהמגנן. קבוצת האזרחים זוהתה במרחק של כמאתיים מטר, הם נצטוו לעצור. בתחילה בכריזה, לאחר מכן בירי באוויר ולאור המשך התקדמותם גם בירי לעבר חומת מפגע ולעבר רגליהם. כל זה לא מנע מהם להמשיך ולהתקדם. גם על פי עדות הסמג"ד ששהה במקום האזרחים הגיעו לטווח של מאה מטר מהמגנן ולא עצרו.

מה צה"ל מצפה מחייליו? האם למלא פקודות ולמנוע התקרבות זרים שעלולים לסכן את חייהם תוך כדי לחימה או פשוט להניח להם להתקרב ולפוצץ את עצמם כמתאבדים על החיילים?

יש חוסר סבירות קיצוני להעמיד לדין חייל בעת מלחמה על כך שהוא ממלא פקודות שהן סבירות, הגיוניות ונועדו להציל חיים. האם צה"ל צריך לעבור פרשה נוספת של סרן ר. כדי להיווכח בסופו של דבר כי אין להעמיד לדין חיילים בסיטואציות דומות?

נכון גולדסטון לוחץ והעולם צועק אבל לא התליין מדרום אפריקה צריך להכתיב למקבלי ההחלטות בארץ את התנהגותם. מדינה מתאבדת כבר אמרנו ?



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה