למה אין אחראים לאסון הכרמל?

עפר דרורי 22.06.2012 03:37
למה אין אחראים לאסון הכרמל?


קבלת החלטות ללא אחריות, היתכן?



מבקר המדינה בחקירתו את אסון הדלקה בכרמל מצא כמה כשלים שיכולים להסביר מדוע אין אחראים לאסון הכרמל ומדוע ככלל קשה למצוא אחראים למחדל ציבורי אצלנו.

עפ"י הנוהג משנת 1985 לערך מי שמנהל בפועל את ענייני המדינה הכלכליים הוא אגף התקציבים השומר על מסגרת התקציב כפי שקבעה הממשלה. אלא ששמירה על מסגרת התקציב שהיא פעולה ברוכה וראויה מתנהלת בדרך שמותירה את האחראים למשרדים השונים קרי השרים נטולי יכולת החלטה אבל בעלי האחריות. לכל משרד יש מסגרת תקציב המחולקת לסעיפים, אגף התקציבים עפ"י הנוהג שנקבע לא רק שומר שהמשרד לא יחרוג מתקציבו הכולל אלא לא מאפשר העברה תקציבית בתוך המשרד גם אם איננה חורגת מהמסגרת הכוללת. כך יוצא שאם שר רוצה לתת עדיפות לנושא מסוים שהוא בתחום אחריותו הוא צריך אישור של אגף התקציבים לקביעת סדר העדיפות בתוך משרדו. יגידו התומכים כי כך ראוי אחרת כל שר יעביר כספים בין הסעיפים בדרך לא ראויה ויקדם נושאים שהם חשובים בעיניו אישית על פי סדר עולמו. הבעיה היחידה בטענה הזו היא שהיא יוצאת מנקודת הנחה שכל השרים מושחתים, כולם חסרי ידע והבנה בענייני משרדיהם וכל מטרתם למכסם את הרווח לציבור הבוחרים בהם. לצד הנחה זו ישנה הנחה סמויה נוספת שכל עובדי אגף התקציבים ישרים כסרגל, שכולם בעלי הבנה בתחומי המשרדים ואין להם אג'נדה אישית כלל.

האמת כמובן אינה בצד אחד של הסקלה. השרים ברובם אינם חדלי אישים או מושחתים ופקידי אגף התקציבים אינם כלילי השלמות. גם להם סדר יום וגם להם אג'נדות שברוב המקרים מתגלות לציבור עת הם עוזבים את משרתם באגף ויוצאים לשוק חופשי שם מתגלים רבים מהם כבעלי תכונות שאינן נופלות מתכונותיהם של פוליטיקאים (הקורא מוזמן לבחון את רשימת בכירי האגף בשנים האחרונות ולאתר ללא קושי מה הם עושים היום).

עוד יש לומר בהקשר זה, ניהול ענייני המדינה דורש הרבה כשרון ובעיקר ניסיון חיים. רבים מהרפרנטים באגף מוכשרים ובעלי תואר שני אבל ללא ניסיון חיים משמעותי דבר היוצר מצב בו ניהול ענייני המדינה הכלכליים מופקד בידיהם של צעירים ללא מטען חיים משמעותי שאותו אין רוכשים בבתי הספר למנהל עסקים.

מבלי להיכנס לפרטי הדוח של מבקר המדינה (שאת פרטיו לא קראתי) אחד מהכשלים שהתגלו בו הוא שהשר האחראי מבקש לבצע מהלך בתחום משרדו ונבלם ע"י אנשי אגף התקציבים. במצב זה מי האחראי? השר האחראי המסורס מיכולת ביצוע או אנשי האוצר בעלי יכולת הביצוע אבל חסרי האחריות ?

יתכן שזו שיטה נוחה לכל הצדדים ולא רק בהקשר לאסון הכרמל, מן פטנט ישראלי לניהול בו אין אחראים לכישלון ולהצלחה שותפים רבים.



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה