החוק הביומטרי עבר והסכנה רק גדלה

עפר דרורי 28.02.2017 07:33
החוק הביומטרי עבר והסכנה רק גדלה


(571) מניעת זיוף אפשרית גם ללא מאגר ביומטרי שהסכנה בו גדולה מהתועלת.



החוק הביומטרי אושר סופית אתמול בקריאה שנייה ושלישית. ההתנגדויות הרבות של אנשי מקצוע כמו גם של אנשים החרדים לזכויות הפרט לא הניבו תוצאה משמעותית. "הפשרה" שהתקבלה היא שהמאגר יכיל תווי פנים כחובה וטביעות אצבע ברשות. לכאורה פשרה ראויה אבל יש בה אחיזת עיניים.

החוק קובע שמי שלא ירצה למסור את טביעות האצבע שלו יהיה חייב לחדש את תעודת הזהות שלו אחת לחמש שנים לעומת זה שיסכים למסור את טביעות האצבע שלו ויחויב לחדש את התעודה לאחר פרק זמן כפול של עשר שנים. מרבית האוכלוסייה שלא מבינה את המשמעות האמתית של החוק תחפש כל דרך לחסוך מעצמה טרטור ועמידה בתורים של לשכת האוכלוסין ותמסור בהתנדבות את טביעת האצבע שלה. בעוד שנה או שנתיים יוכלו תומכי החוק להראות לכולנו "שמרבית הציבור לא חושש ומוסר בהתנדבות את פרטיו האישיים".

אף שעשיתי זאת פעמים רבות אחזור על הסיבות העיקריות שאני מתנגד לחוק:

  1. מניעת זיוף תעודות זהות שזו הסיבה המרכזית לחוק ניתנת לביצוע ללא כל מאגר. ניתן להכניס את תווי הפנים שלנו (ואפשר גם את טביעות האצבע למהדרין שאיני נמנה עליהם) לתוך תעודת הזהות החכמה הכוללת צ'יפ מבלי להחזיק עותק של פרטים מזהים אלה במאגר ממשלתי.

  2. אין שום דרך להבטיח שהמאגר או מקצתו לא ידלפו החוצה. ניתן לבצע הגנות רבות מגובות בנהלי עבודה קפדניים ועדיין אין דרך להגן על מאגר כזה בצורה מלאה. כאיש מחשבים אני יודע בוודאות שכל גדר אפשרית לפריצה בטח אם היא באה מתוך הארגון עצמו. בעבר התפרסמו מקרים לא מעטים בו מידע רגיש וסודי דלף מהגופים הביטחוניים הרגישים ביותר במדינת ישראל שאמונים על שמירת סוד. גם הרשות שנקבעה להקים את המאגר כבר נמצאה ע"י מבקר המדינה כרשות שאינה עומדת בכללי האבטחה של עצמה.

  3. לדעתי אין דרך במשרד ממשלתי אזרחי להבטיח נהלי שמירה על סודיות. התרבות הארגונית במשרדי ממשלה אזרחיים רחוקה מהמודעות הקיימת בגופים ביטחוניים, עיגולי פינות וחוסר הבנה אמתית עד כמה יש לשמור ולהקפיד על נהלי עבודה הם לחם חוקה של כל מערכת אזרחית ולכן לא ניתן למנוע לאורך זמן דליפת מידע בין בשוגג ובין במכוון.

  4. הסכנות בקיום מאגר זה לדמוקרטיה עצומות. אין סיבה שמדינה תחזיק מידע המאפשר לה זיהוי של אנשים על בסיס תווי פנים. אין סיבה שלמדינה תהיה היכולת הטכנולוגית לאתר אנשים מתוך המון בהפגנה או בכל כינוס. הטענה הנשמעת שהיום לחלק ניכר מהאוכלוסייה יש תמונות ברשת אינה מקלה על החשש. אין דומה תמונה באיכות ירודה שהועלתה לרשת בהתנדבות (ומבלי להבין את השלכותיה על הפרטיות של מעלה התמונה) לבין אלגוריתם המאפשר זיהוי איכותי של תמונה מקצועית שיועדה למטרות זיהוי.

  5. דליפת זהות תאפשר הפללה של אנשים במעשים שונים והכל בגלל קיום המאגר. שערו בנפשכם אם ימצאו טביעת אצבע של אדם בזירת פשע כאשר מקור המידע לא ברור. היום טביעת אצבע מהווה אימות כמעט וודאי על נוכחות אדם במקום מסוים, מחר המצב אינו כזה.

החוק עבר, עדיין לא מאוחר לנסות לשנות אותו ובדאי שנכון ומותר לא לתת בהתנדבות פרטים שיכולים יכולים לפגוע בנו כאזרחים גם במחיר של טרטור ועמידה בתור ברשות האוכלוסין פעם נוספת אחת לעשר שנים.



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה