בחירות ממוחשבות – למה לא !
הקורא ההגיוני יחשוב בודאי שדעתי כפי שהיא באה לידי ביטוי בכותרת נובעת מהקריסה המרשימה של מערכת הבחירות של "העבודה" והתורים הארוכים בבחירות של "הליכוד" ומי יודע מה צופה לנו העתיד הקרוב בבחירות של "קדימה".
אבל לא, אין כל קשר בין התקלות שנגרמו במערכות הבחירות האלה לבין דעתי בדבר אי המוכנות של מדינת ישראל לביצוע בחירות ממוחשבות, נהפוך הוא, הסכנה לדעתי היא שאם הבעיות שהתגלו בבחירות האחרונות יפתרו, יחשוב הציבור שבעצם אין מניעה לביצוע בחירות ממוחשבות בבחירות הכלליות לכנסת.
הבעיה המרכזית שאני רואה בבחירות ממוחשבות היא חוסר היכולת להבטיח לציבור שתוצאות הבחירות הן אמיתיות ולא מזויפות. בכלים הקיימים היום ובהנחה שיערכו בזמן הקרוב בחירות כלליות ממוחשבות אין דרך למנוע זיוף התוצאות מסיבות רבות שכולן אינן קשורות לתקלות שקרו לאחרונה. כאשר אנו מתכוונים לביצוע בחירות ממוחשבות כלליות מדובר על פריסה של אלפי נקודות הצבעה ברחבי הארץ כאשר בנקודות אלה יתבצעו במשך מספר שעות מיליוני הצבעות אשר יאוחסנו במחשבים מקומיים או מרכזיים וימנו בסופו של היום לכלל תוצאות הבחירות. בהנחה שבעיות אמינות המערכות תיפתר (וזה ניתן לביצוע רק בהתכוננות של זמן רב מראש, לא שבועיים ולא חודשיים אלא לפחות שנה ויותר), שקווי התקשורת יהיו מוכנים לעומסים הצפויים ושלא תקרה תקלה כמו זו שקרתה בירושלים אתמול בבוקר עת נפלה כל תקשורת הטלפונים הניידים יחד עם רשת האינטרנט בעיר שלמה (רק 750,000 תושבים !) למספר שעות. בהנחה שכל אלה לא יקרו עדיין נשארה בעיית אמינות התוצאות או במילים אחרות כיצד אנו מבטיחים שההצבעות שבוצעו ברחבי המדינה הן ההצבעות שנרשמו במחשבים של המערכת וכיצד נבטיח שלא יהיו שינויים בהצבעות לפני ביצוע פעולת הסיכום.
כל מערכת מחשב מגנה על עצמה באמצעים שונים הן באבטחה לוגית של מערכות התוכנה והן באבטחה פיזית של המחשבים עצמם אבל עדיין לא נמצא פתרון טוב להגנה על מחשבים ותוכנות מפני תוכניתנים מורשים המפעילים את המערכת. ניתן להגדיר אמצעי אבטחה גם מפני התוכניתנים בכלים שונים אבל הסיכוי למנוע לחלוטין שינוי בנתונים אינו מוחלט. נכון, יגידו אנשים כי גם בבחירות הידניות מתקיימים זיופים, שלושת חברי וועדת הבחירות המקומית בביה"ס ע"ש כהן יכולים לעשות יד אחת כדי לזייף את מניין התוצאות, אבל גם אם זיוף כזה מתקיים (ועקרונית הוא יותר קשה כי בוועדת הבחירות ממונים אנשים שהם בעלי אינטרסים מנוגדים כולל משקיפי המפלגות השונות) הוא נקודתי והשפעתו היא על כמה אלפי מצביעים. זיופים במערך המחשבים של מערכת בחירות כללית יכולים לשנות את תוצאות הבחירות כולן. החשש המרכזי שלי הוא לאו דווקא בזיוף תוצאות הבחירות אלא בכך שלא ניתן בכלים הקיימים היום לשכנע את הציבור הרחב שזיוף כזה בלתי אפשרי ולכן גם בטחון הציבור בתוצאות יהיה מוגבל. חוסר אמון של הציבור בתוצאות הבחירות יכול להוות בעיה מרכזית למדינה ולאופייה הדמוקרטי כמו גם הלגיטימציה לקבוצות שונות באוכלוסייה להתנהגות חריגה בגין אי הביטחון באמיתותם של תוצאות הבחירות.