תעסוקה בחלם

עפר דרורי 02.03.2009 06:47
תעסוקה בחלם


על תעסוקה ועל רכישת מקצוע... בחלם...



לפני מספר שנים כאשר אדם היה מעוניין בהכשרה מקצועית הוא היה נרשם בלשכת התעסוקה והיה מופנה לבית ספר להכשרה מקצועית אשר היה מקנה לו מקצוע שיתאים לכישוריו ויפרנס אותו בעתיד. קורסי ההכשרה נמשכים מספר חודשים וחלקם מגיעים עד כדי עשרה חודשים ומשך הלימוד בהם הוא חמשה ימים בשבוע משעת בוקר ועד לאחר הצהרים. מכיוון שלא ניתן לעבוד במקביל להכשרה דאגה המדינה למלגת קיום ללומדים בקורס ההכשרה כאשר המוטיבציה העיקרית היא שהתלמיד יסיים הכשרתו ויעמוד על רגליו כלכלית באופן עצמאי ונטל קיומו לא ייפול על המדינה.  חשבו חכמי חלם כיצד יקצצו בתקציב המדינה ואמרו לעצמם, יושבים להם בחורים צעירים ולומדים מבוקר עד ערב, הבה נבטל את מלגת הקיום ונקצץ בתקציב ואכן כך עשו ומלגת הקיום בוטלה.

אלא מאי, ביטול מלגת הקיום גרם לכך שחלק מן המובטלים לא יכולים ללמוד בקורסי ההכשרה כי ממה יתפרנסו? אמרו חכמי חלם הבה וניתן להם דמי אבטלה כי הרי לא נסכים כי בחלם אנשים יגוועו ברעב. ישבו, חשבו ותיקנו כי יינתנו דמי אבטלה למי שאינו עובד וגם הכשרה מקצועית  אינו רוכש.

לא עבר זמן רב וחכמי חלם מצאו כי תקציב דמי האבטלה גדול מיכולת המדינה , חיפשו וחיפשו ולבסוף מצאו כי יופחתו דמי האבטלה למי שהחליט לרכוש מקצוע ולא להישען על המדינה. מה עשו התלמידים אשר מחייתם תלויה בדמי האבטלה? עזבו את קורס ההכשרה וחזרו להיות מובטלים במשרה מלאה ואז חזרו להם דמי האבטלה ולחכמי חלם באה הישועה וההצלחה.

עברו שנים ואז חכם אחד אמר לחברו, למה שלא נלמד את בחורינו הצעירים מקצוע וכך יעמדו ברשות עצמם ולא יפלו לנטל כלכלי על הממלכה. ישבו החכמים ודנו והחליטו נעניק דמי מחייה למי שירכוש מקצוע, ואכן אך ניתן הצוו חזרו הצעירים לרכוש מקצוע וככה התנהלה לה הממלכה שנים רבות עד שהגיע חכם אחד גדול מכל קודמיו שזכרונו קצר והעלה רעיון, למה שנשלם דמי מחייה למי שרוכש מקצוע, הבה ונקצץ בהם וייטב לממלכה....

ושאר הנסיונות של חכמי חלם במהלך השנים, הלא הם כתובים בספר דברי הימים לחלם...

אז במקום לעודד צעירים לרכוש מקצוע ולפרנס את עצמם, במדינת חלם מעודדים את הצעירים לא ללמוד ולא לרכוש מקצוע. ולכם הקוראים אין על מה להלין או להתרגז הרי במדינת חלם מדובר ולא במדינתנו...
_________________________________________________________________________

והנה כתבה שפורסמה בהארץ 14.5.09 חודשיים ויותר לאחר פרסום כתבתי
בין ביטוח לאומי ללשכת התעסוקה, המובטלים נותרו ללא קצבה / דנה ויילר-פולק

תכנית "אורות לתעסוקה" פועלת מזה ארבע שנים להשמת מובטלים, הזכאים להבטחת הכנסה בעבודה, במקומות עבודה - תפקיד שהיה נתון בעבר בידי שירות התעסוקה. עתיד התכנית אינו ברור בשל הוצאתה מחוק ההסדרים הנוכחי, אך הדבר לא מונע משני הגופים לנהל מאבקים על חשבון האנשים הפשוטים שרק רוצים לעבוד.
ב-2008 החלו 12 מחוסרי עבודה הכשרה מקצועית בהניחם כי הם על המסלול למציאת עבודה, אלא שלאחר שהחל הקורס הם גילו כי הדבר מורכב יותר ממה שחשבו.
הקבוצה החלה את קורס התדמיתנות מטעם משרד התמ"ת הנערך בבית הספר תל ארזה שאליו הופנו על ידי שרות התעסוקה בספטמבר 2008. בתחילת הקורס, שאורכו 10 חודשים, הובהר לתלמידים על ידי שרות התעסוקה והנהלת בית הספר כי הם זכאים לקבלת קצבת הבטחת הכנסה במהלך הקורס.
עם תחילת הקורס פנו התלמידים לביטוח לאומי בבקשה לקבל הקצבה. התלמידים המתגוררים בירושלים, בה פועלת תכנית "אורות לתעסוקה", שזכתה לכינוי ויסקונסין ב', הופנו לחברת "אמין" שפועלת להשמת זכאים לקצבה בעבודה. ואולם, לאחר שהתייצבו ב"אמין" נמסר להם כי על מנת לקבל הבטחת הכנסה עליהם להשתתף בהכשרה שהם מספקים, ומחוייבים למצוא עבודה אך ורק דרכה. לדברי התלמידים, מדובר בהכשרה יומיומית שלא מאפשרת השתתפות בקורס הכשרה מקצועי במקביל. לאחר שהתלמידים ניסו להבהיר כי הם משתתפים בקורס אחר, נמסר להם כי ל"אמין" אין אפשרות לעזור להם.
בחודש מארס פנו התלמידים במכתב לשר התמ"ת לשעבר, אלי ישי וכתבו, כי "לדאבוננו, קורס מקצועי הניתן על ידי המדינה לטובת האזרחים הפך לקורס לאוכלוסיה בעלת אמצעים וממון, שבאפשרותה לחיות מבלי לעבוד למשך 10 חודשים ולא לאנשים הרוצים הזדמנות לשיוויון תעסוקתי".
בינתיים שלל הגופים הנוגעים בדבר מגלגלים אחריות מאחד לשני. "לתכנית אורות לתעסוקה אין הכשרה מקצועית והחלוקה הביורוקרטית אכן מקשה על מובטלים", אומר יעקב זיגדון סמנכ"ל השמה בשירות תעסוקה. לדבריו, "היחידים שמאשרים הבטחת הכנסה הם ביטוח לאומי".
במכתב ממרכז אמין, נכתב: "הנושא מוכר לנו ולאחרונה אנו עדים לעלייה משמעותית במקרים מסוג זה. אנו מודעים לבעייתיות הכרוכה בהפניית תובעי הבטחת הכנסה שהופנו להכשרה מקצועית על ידי שירות התעסוקה, לתכנית אורות לתעסוקה על ידי ביטוח לאומי". מהתמ"ת נמסר, כי "מנהלת אורות לתעסוקה פועלת עפ"י חוק. לא ברור מי הבטיח מה. הנושא נמצא בבדיקה מול הביטוח הלאומי, שהוא הסמכות הקובעת. עוד יצוין כי האגף להכשרה מקצועית בתמ"ת איננו קובע האם מגיעה למשתתף הבטחת הכנסה/דמי אבטלה ועוד".
מהביטוח הלאומי נמסר: "קצבת הבטחת הכנסה משולמת על פי תנאי זכאות הקבועים בחוק. עם הפעלת התוכנית חלו הוראות מעבר שקבעו כי המטופלים על ידי שירות התעסוקה יישארו כך


מקור הכתבה



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה