הברק היכה בפריז
פרסום מבקר המדינה על לילותיו של הברק בפריז חשפו לציבור מידע שראוי היה להיות מטופל כבר לפני שנים. כאשר פקיד ציבור יוצא בשליחות לחו"ל הוא מקבל קצבת נסיעה הכוללת את עלות הוצאותיו בנסיעה כאשר לכל סעיף יש הנחיות לגבי הסכומים המותרים בהתאם למדינת היעד. הוצאה ללינה של עובד מדינה לחו"ל למספר ימים מאושרת עד לגובה שלך כמאתיים דולר ללילה (בנסיעות ממושכות יותר התעריף יורד משמעותית). לבעלי דרגות בכירות יותר כמו מנכ"לים יש תעריף אחר. הבעיה המרכזית היא שאין תעריף גג לשרים ולראש הממשלה. הסיבה להעדר תעריף גג ברורה והיא המאפשרת לבכירים להזמין כל מלון שחפצה נפשם על חשבון הציבור ללא כל מגבלה או פיקוח. בעבר "הבושה" הייתה המפקחת היעילה אבל ב"מותה של הבושה" אין פיקוח ושר כטוב בעיניו יעשה.
אין זה פלא שהאירוע הקיצוני הזה קרה דווקא אצל ברק ודווקא במשרד הביטחון. ברק בחלוף השנים (ואלי מעולם לא היה) הפך למנותק כאשר ליבו גס בתחושות הציבור. יתכן שככל שעלתה רמת חייו הפרטיים ככה נעשה קהה יותר למותר, לאסור ולסביר כאיש ציבור.
משרד הביטחון הוא "אקס-טריטוריה" כבר שנים רבות בכל הקשור לפיקוח ובקרה. זה עשרות שנים משהב"ט מתנהל בצורה חריגה מכלל משרד הממשלה. החשבות שלו זוכה למעמד מיוחד, פעילותה עצמאית מול החשב הכללי ורמת הפיקוח עליה קטנה לאין שיעור ממשרדים אחרים. הוצאות המשרד בגין משלחות רבות שחלקן לא מוצדקות ועוד הטבות שזוכים בהם עובדי המשרד העושים עבודה שאינה שונה במאומה ממשרדי ממשלה אחרים כבר זכתה לביקורת רבה בעבר. אבל עד היום ללא שינוי.
הגיע העת לשנות וכציטוט לדבריו של ברק "שחר חדש הגיע" שחר בו יחולו אמות המידה הציבוריות גם על משרד הביטחון. משרד האוצר והחשב הכללי הצליחו בשנים האחרונות לייצר שינוי בהתייחסות ל"פרות קדושות" במשק. תקציב האוניברסיטאות שהיה סגור בפני ביקורת נפתח לחשכ"ל לאחר לחץ מסיבי שכופף את ראשי האוניברסיטאות וחשף משכורות ותנאים חריגים. שכר עובדי בנק ישראל טופל בצורה נחרצת וכנראה גם הוא יבוא על פתרונו תוך בקרה של האוצר על הקורה בכותלי הבנק המרכזי. שכר בכירי המשק וראשי הרשויות גם הוא נכנס לפיקוח ובקרה ועוד ועוד דוגמאות בהם גופים ציבוריים "אקס-טריטוריאליים" נכנעו וכפפו עצמם בפני רשויות המדינה.
הגיע העת להכניס את משרד הביטחון למסגרת של שאר משרדי הממשלה. אכן הוא משרד בכיר, תקציביו הגדולים ביותר אבל בכל הקשור לשקיפות בשכר, בתנאים ובהתנהלות הוא אינו צריך להיות שונה משאר המשרדים ובעיקר בפיקוח ובקרה חיצוניים למשרד כמקובל בשאר המשרדים.
ומילה אחרונה בעניין ברק שמינה עצמו לחבר בוועד האתיקה של הכנסת. לנוכח האירועים האחרונים שחשף מבקר המדינה ומבלי להצטרך לאירועי עבר שנקשרו לשמו אין זה ראוי שדווקא הוא יהיה נציג מפלגת העבודה בוועדה. ברק, אתיקה, הילכו שניהם יחדיו ?