התחרות בין אלוף אביחי מנדלבליט לשופט גולדסטון - 2

עפר דרורי 07.07.2010 23:40

העמדתו לדין ואפילו משמעתי של המג"ד משדרת עמדה ברורה לצבא. היו אלימים, היו הרסניים, היו תוקפניים ואל תגלו רגישות כל שהוא. בג"צ יצא מרוצה והמוסר שלנו אנא הוא בא?



שלשום (6.7.10) פורסמו מסקנותיו של הפרקליט הצבאי הראשי מהחקירה שערך בעקבות מבצע עופרת יצוקה. מסיכום הדברים עולה כי מתקיימת כפי הנראה  גם במקרה זה (בנוסף למקרה חג'אג')  תחרות סמויה בינו לבין השופט גולדסטון מי יוציא את חיילי צה"ל גרוע יותר בעינינו ובעיני העולם.

בעניין תלונת מג'די עבד רבו כותב מנדלבליט:

"אירוע זה, שעניינו בטענות בדבר שימוש בתושב פלסטיני במה שכונה "מגן אנושי", נחקר על-ידי מצ"ח, בהתאם למדיניות החקירות של צה"ל, לפיה טענות מסוג זה מועברות באופן מיידי לחקירה פלילית. החקירה, אשר כללה תשאול של המתלונן ושל עשרות חיילים ומפקדים, העלתה כי מפקד גדוד אישר לשלוח תושב פלסטיני להיכנס לבית (צמוד לביתו של אותו תושב) בו שהו פעילי טרור, וזאת על מנת לשכנעם לצאת ממנו. מפקד הגדוד, אשר לא נכח במקום האירוע, נתן את האישור על בסיס דיווחים שקיבל, לפיהם התושב הפלסטיני ביקש מספר פעמים מהחיילים לעשות כן על-מנת שניתן יהיה להימנע מהריסת ביתו אגב הלחימה. לאחר ששקל- מחד, את העובדה שמדובר בחריגה מההוראות הקיימות בצה"ל ומהעקרונות שהותוו בפסיקת בית המשפט העליון, בדבר איסור הסתייעות באזרחים לצורך פעילות מבצעית; ומנגד, את העובדה שהחלטת מפקד הגדוד לאשר את כניסת התושב הפלסטיני לבית התקבלה כאמור בהתאם לבקשת התושב מתוך מטרה לנסות להימנע מהריסת ביתו ובנסיבות מבצעיות מורכבות - הורה הפצ"ר על העמדתו של המג"ד לדין משמעתי".

כפי שפורסם ע"י הכתב הצבאי של ערוץ 10 מדובר על מקרה בו חמושים התבצרו בבית וירו על חיילי צה"ל. החיילים השיבו אש ותכננו להורסו עפ"י ההנחיות המבצעיות שהיו במקום. תושב מקומי מיוזמתו שרצה למנוע את הרס ביתו ביקש מהחיילים להיכנס לבית ולדבר עם החמושים כדי שיסגירו את עצמם ובכך ימנע את הרס ביתו. האישור ניתן והמקומי נכנס ויצא ארבע פעמים לבית בניסיונות שכנוע של החמושים. בפעם הרביעית איימו עליו החמושים שאם יכנס פעם נוספת ירו בו.

על הפרק עמדו בפני המפקדים שתי אפשרויות. האחת להרוס את הבית מול עיניו של בעליו שלא עשה דבר כנגד החיילים וזאת עפ"י ההנחיות המבצעיות שהיו במקום ולחילופין "להסתכן" בהפרה של הנחיית בג"צ בדבר נוהל שכן שלדעתי לא היה כלל רלוונטי במקרה זה היות והפלסטיני מיוזמתו נכנס לבית ולא בכפייה של החיילים. העמדתו לדין ואפילו משמעתי של המג"ד משדרת עמדה ברורה לצבא. היו אלימים, היו הרסניים, היו תוקפניים ואל תגלו רגישות כל שהוא. בג"צ יצא מרוצה והמוסר שלנו אנא הוא בא?

במקום להעמיד לדין מפקד גדוד בצה"ל שנמצא תחת לחימה ניתן לעשות אתו ברור ולהבין את מניעיו. אבל זה לצערי לא קורה בצבא שמעלה לדרגת אלוף לא תקנית את הפרקליט הצבאי הראשי ומקדש את הייעוץ המשפטי על פני ערכי הלחימה של הכוח הלוחם. מצער ומקומם!

 



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה