את האמת בהתייחס לתוצאות מבצע "צוק איתן" חייבים להגיד

עפר דרורי 28.12.2014 09:54
את האמת בהתייחס לתוצאות מבצע "צוק איתן" חייבים להגיד


(504) השאלה חייבת להשאל וגם התשובה לעצמנו צריכה להינתן. מה קרה במבצע "צוק איתן" הן מהבחינה הצבאית והן מהבחינה המדינית שתוצאות המבצע היו כפי שהיו וכבר עכשיו פחות מארבע חודשים מסיום הלחימה נורים רקטות על ישראל, מבוצע ירי נק"ל לעבר חיילנו ועוד.



במבצע "צוק איתן" היו מעשי גבורה רבים של חיילים. בעוד זמן מה יפרסם צה"ל את רשימת החיילים הגיבורים אשר זכו בעיטורים ובצל"שים. מדרך הטבע יעסוק הציבור בגיבורים ובמעשי גבורתם והפקת הלקחים מהמבצע ברמה הלאומית תדחה.

אחרי מבצע "צוק איתן" שהסתיים בתחושה קשה של חמיצות ואפילו כישלון ניסו גורמים שונים להציג את המבצע כניצחון וכאירוע שיצור הרתעה של מדינת ישראל מול החמאס. כולנו היינו רוצים לראות ולהאמין שזה המצב אבל כפי שמנהיגינו טוענים לא אחת "העם אינו טיפש" ולא ניתן באמצעות אמירות לא מגובות בעובדות לייצר תודעה.

מבצע "צוק איתן" היה המבצע/המלחמה הארוכה ביותר שהייתה למדינת ישראל אחרי מלחמת העצמאות. המבצע ארך 50 ימים (מ 8 ביולי 2014 ועד 26 באוגוסט 2014) עת הוכרזה הפסקת האש). לו חמישים ימי הלחימה הללו היו מסתיימים בהכרעה בה החמאס היה מבקש הפסקת אש ומתחנן על נפשו, דיינו. אבל גם ביום האחרון לבצע החמאס המשיך לירות על מדינת ישראל ובמשך מרבית תקופת המבצע היו אזרחי ישראל כמעט בכל המדינה תחת אש רקטות שחייבה מיליונים מהם להיכנס לשטחים מוגנים. השיבוש החלקי יחסית בחיי המדינה נבע בזכות היירוטים המוצלחים של מערכת "כיפת ברזל" אבל אין בהם כדי להפחית במאומה את שחיקתה של ההרתעה. הרתעה אמתית היא כאשר הצד השני נמנע מלתקוף מתוך פחד וחשש שכל ירי שלו יזכה לתגובה קשה ולא כדאית עבורו. כאשר הצד השני ממשיך לירות ואינו חושש מהתגובה שלנו לא מתקיימת הרתעה.

בסוף מלחמת לבנון השנייה אמר נסראללה שאם היה יודע את מידת תגובתה של ישראל לא היה פותח בלחימה. דבריו אלו מגובים עד היום בחשש שלו להסתובב חופשי וכל נאומיו ספוגי השנאה משודרים לקהל מאמיניו מתוך הבונקרים בהם הוא מעביר את ימיו ולילותיו.

כאשר שעתיים לאחר הפסקת האש במבצע צוק איתן יצא מנהיג החמאס הנייה לכיכר העיר המרכזית של עזה מלווה בצמרת החמאס ומתריס כנגד ישראל אין התרעה וזאת לאחר חמישים ימים של הפצצות כבדות שלנו על שטח הרצועה.

עיתון "שריון" של עמותת יד לשריון בלטרון הוציא חוברת משלו למבצע צוק איתן בו מרואיינים מפקדים בשריון ומספרים את שעבר עליהם במבצע. באחת הכתבות עם מפקד חטיבה 401 (חטיבת שריון המבוססת על טנקי מרכבה סימן 4) נכתב כי החטיבה במסגרת אוגדה צה"לית קיבלה משימה לתקוף גדוד חמאס. אוגדה צהלית כבדה תוקפת גדוד של מחבלים! קראתי פעמיים ושלוש כדי להיות בטוח שאיני טועה.

בספרות הצבאית יחסי הכוחות של תוקף מול מגן מוערכים כשלוש לאחד לעתים יותר אבל יחס של תשע לאחד הוא חריג בכל קנה מידה.

צה"ל הוא אחד הצבאות הגדולים בעולם וחיל האוויר שלו מוגדר ע"י מומחים כחזק ביותר במזרח התיכון ומדורג גבוה בעולם. כוח החמאס הוערך ע"י גורמי בטחון ישראלים בכשבע עשרה אלף לוחמים, לא משתווה בשום פרמטר לכוח צה"ל.

השאלה חייבת להשאל וגם התשובה לעצמנו צריכה להינתן. מה קרה במבצע "צוק איתן" הן מהבחינה הצבאית והן מהבחינה המדינית שתוצאות המבצע היו כפי שהיו וכבר עכשיו פחות מארבע חודשים מסיום הלחימה נורים רקטות על ישראל, מבוצע ירי נק"ל לעבר חיילנו ועוד.

מהתקשורת עולה כי צה"ל הוא הגורם היחיד שמבצע תחקור למבצע אף שכלל לא ברור שהכשל הוא אכן במסגרת הצבא. האם הדרג המדיני פתור מתחקור, האם יש לו חלק בתוצאות המבצע? איני יודע אבל דבר אחד ברור, התעלמות מהבעיה אינה פתרון. בהעדר תשובה מספקת לשאלה המרכזית: "מה קרה לנו במבצע צוק איתן?" נחזור חלילה לאותו מצב ואולי אף בתוצאות גרועות יותר.



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה