גיבורי ישראל מקבלי ציון לשבח של מפקד האוגדה, עפר דרורי, 2016, 153 עמודים

עפר דרורי 01.02.2016 09:45
גיבורי ישראל מקבלי ציון לשבח של מפקד האוגדה, עפר דרורי, 2016, 153 עמודים


(17) גיבורי ישראל מקבלי ציון לשבח של מפקד האוגדה, עפר דרורי, 2016, 153 עמודים להזמנת הספר היכנס לדף



להזמנת הספר לחץ כאן

כתבו עליו: שאול נגר שריון , אפרים לפיד ישראל דיפנס


גיבורי ישראל מקבלי ציון לשבח של מפקד האוגדה, עפר דרורי, 2016, 153 עמודים


גיבורי ישראל מקבלי ציון לשבח של מפקד האוגדה, עפר דרורי, 2016, 153 עמודים



מבוא


בספר זה קובצו סיפורי הגבורה של מקבלי ציון לשבח (צל"ש) בדרג של מפקדי אוגדות מקום המדינה ועד היום. ציונים לשבח נבדלים זה מזה ברמות שונות כאשר הרמה הראשונה היא צל"ש מטעם הרמטכ"ל, הרמה השנייה היא צל"ש מטעם האלוף, הרמה השלישית היא צל"ש מטעם מפקד האוגדה והרמה הרביעית היא צל"ש מטעם המח"ט. בנוסף לציונים לשבח ומעליהם בסדר החשיבות קיימים עיטורים, כאשר הגבוה ביניהם הוא עיטור הגבורה, אחריו עיטור העוז ועיטור המופת.


במהלך שנות קיומה של המדינה קיבלו כמאה ושמונים חיילים את צל"ש מפקד האוגדה (מאו"ג). היות וצל"ש מפקד האוגדה ניתן באישור וועדה פיקודית בלבד, הפרסום לו הוא זוכה מוגבל בהיקפו. בהגדרת ציון לשבח מטעם מפקד האוגדה נכללים כל המפקדים שדרגתם התקנית היא של תת אלוף, כגון: מפקד אוגדה, מפקד חיל, ראש מטה פיקוד, מפקד בסיס בחיל אוויר, מפקד בסיס בחיל הים וכדו'.


מרבית הצל"שים בספר זה אינם מוּכּרים לציבור הרחב וזו הסיבה שבחרתי בהם לפרסום כספר שלישי בסדרה "גיבורי ישראל" על פני ציונים לשבח גבוהים יותר במדרג.


נושא הגבורה של חיילי צה"ל מעסיק ומעניין אותי מזה שנים רבות, הן כרצון עז להכיר את סיפורי הגבורה והן בחיפוש אחר תשובות לשאלות מהותיות המנסות להתחקות אחר רוח האדם והקשורות ברוח הגבורה, האומץ וההקרבה של האדם, כגון:


  • מה מוביל אדם לקום ממקום מחסה בטוח ולהסתער אל מול האויב תחת מטר כדורים תוך סיכון וודאי כאשר הדחף הטבעי הוא להישאר מוגן במקומו?

  • מה גורם לחייל לסכן את חייו כדי לחלץ חבר ליחידה תוך סיכון עצמי גבוה ולא להמתין שמישהו אחר יחלצו כצפוי במצבי סכנה קיצוניים?

  • האם קיימים אפיוני אישיות אשר בעזרתם ניתן לנבא התנהגות של אדם תחת אש?

  • מה מקומה של הלכידות בין האנשים ביחידה המאפשרת התנהגות שנגדיר אותה כגבורה?


ממצאים ראשונים של המחקר אותו אני מקיים מראים כי המניע הראשון בחשיבות של אותם גיבורים מקבלי צל"שים ועיטורים הוא הרגשת המחויבות כלפי הלוחמים ביחידה ודאגה לשמירה על חייהם. מניעים נוספים חשובים הם החינוך שקיבלו אותם גיבורים, תחושת השליחות, אהבת הארץ והמדינה והרצון לבצע את המשימה. מידע מלא על המחקר שאותו אני מקיים בניסיון להבנת המניעים של אנשים המבצעים מעשי גבורה יפורסם בעתיד.


לצד העניין והסקרנות האישיים שיש לי בשאלות אלה, מצאתי במהלך העיסוק והמחקר שלי כי הידע הקיים והמפורסם בתחום זה חלקי ביותר, והשכחה שהזמן יוצר גורמת לאיבוד נכסי מורשת העם שלנו.


מטרת הספר, כמו גם אתר הגבורה שהקמתי, היא להביא את המידע הבסיסי של גבורת החיילים לידיעת הציבור ובכך לתרום לשימור מורשת הקרב והגבורה של חיילי צה"ל ואחרים.


כתוצאה מהפרסום המועט לו זוכים מקבלי ציון לשבח של מפקד האוגדה, אותו אני מנסה לתקן בין היתר בספר זה, קיים קושי אמיתי באיתור כלל מקבלי צל"ש המאו"ג. אף שאני משקיע מאמצים רבים כבר שמונה שנים ויותר במחקר הצל"שים אני משוכנע שיש עוד מקבלי צל"ש מאו"ג שלא נחשפתי אליהם. זו הזדמנות נאותה לבקש מכל אלו שקיבלו צל"ש מאו"ג מקום המדינה ועד היום ואינם מוזכרים בספר ליצור אתי קשר כדי לתקן מידית את המעוות ב"אתר הגבורה" ובמהדורה הבאה של הספר. פנייה זו תקפה כמובן גם לקרובי משפחה של מקבלי צל"ש מאו"ג שאינם מוצאים את יקירם בספר.


החומרים בספר נלקחו מ"אתר הגבורה" שהקמתי (www.gvura.org) ובו אני מפרסם את ממצאי המחקר שאני עורך בנושא הצל"שים והעיטורים באופן שוטף.


הוראות חוק העיטורים בצבא ההגנה לישראל (1970) קובעות את סדר מתן העיטורים אבל גם לא גורעות מסמכותו של הרמטכ"ל או מי שהוסמך על ידו להעניק ציונים לשבח על מעשים שאינם תואמים את המבחנים להענקת עיטורים, כל אלה קבועים בפקודת מטכ"ל לנושא עיטורים וציונים לשבח.


אופן מתן ציונים לשבח ממפקדי צה"ל נקבע בפקודת מטכ"ל משנת 1955 וצל"שים ניתנו בצה"ל עוד קודם לכן.


ספר זה מחולק לתקופות עפ"י המלחמות. לכל מקבל צל"ש מצורף טקסט הצל"ש ותמונתו ככל שהצלחתי לאתר. בספר נעשה מאמץ להיצמד לטקסט הצל"ש המקורי. היצמדות זו למקור נעשתה מתוך כוונה ורצון להיות קרוב ככל האפשר לעובדות ההיסטוריות. כך גם ניתנה העדפה לתמונות המעוטרים ובעלי הצל"שים שצולמו בסמוך למועד אירוע הגבורה על פני תמונות אחרות. בתמונות מאוחרות יותר צוינה גם שנת הצילום.


אני רוצה להודות לאנשים טובים מהשורה שלקחו על עצמם בהתנדבות שליחות של איסוף מידע רלוונטי עבורי, הם מופיעים בשמם בדף התודות ב"אתר הגבורה".


תודה לפרופ' אסא כשר שזהו הספר השלישי בסדרה על גיבורי ישראל בו הוא כותב את טקסט תמצית הספר ורוחו על גבי כריכתו של הספר.


תודה לחברי הוותיק מפלוגה י' מגדוד 79 במלחמת יום הכיפורים הרב זאב נוימן על הגהת הספר ושיפורו.


...


בתקופה סוערת זו בה אנו נלחמים בגלי טרור ונאבקים על קבלת  העולם את היותנו עם ומדינה לגיטימיים, מי ייתן ועוצמת רוחם של גיבורינו תשמש לנו כלפיד ההולך לפני המחנה ותנחה אותנו במאבקים בהם אנו נמצאים ועוד נכונו לנו.


 עפר  דרורי
שבט  תשע"ו, פברואר 2016

gvurateam@gmail.com


להזמנת הספר לחץ כאן




הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה