עינוי דין – פעולה לא חוקית ונוגדת את הצדק הטבעי
ידועה האמרה "כל אזרח זכאי עד שהוכחה אשמתו" אבל במציאות חיינו זו סיסמא ללא גיבוי מעשי. רשויות המשפט ואכיפת החוק בארץ מתנהלות בדרך שלא מאפשרת לאזרח שנמצא בחקירה או שחקירתו הסתיימה לחיות בזכאות. לכאורה, אזרח עד שלא הובא למשפט, הואשם ונגזר דינו כחייב, הוא זכאי, אבל המציאות בארץ יוצרת עינוי דין בלתי נסבל, לא סביר במשכו שמעקר את הצדק ממשמעותו.
אזרחים ואין זה משנה כלל אם הם אזרחים פשוטים או מורמים מעם (לפחות בעניין אחד יש שיווין בפני החוק) נאלצים לעבור עינוי דין מתמשך לעתים במשך שנים רבות. משך הזמן הארוך נוגע לכמה רשויות במדינה שכל אחת "תורמת" את חלקה בעינוי הדין. משטרת ישראל מבצעת חקירה שלעתים נמשכת זמן רב כאשר מדי פעם החקירה "נרדמת" לחודשים ו"מתעוררת" להשלמת חקירה. במהלך החקירה במיוחד כנגד אנשי ציבור ישנם "נשמות טובות" שדואגות להדליף מהחקירה לא הרף. ההדלפות הפכו לשיטה מחקירות המשטרה וכולנו צופים בטלוויזיה במידע "שהגיע לכתבנו" הכולל הקלטות או אף סרטי וידאו מחדר החקירות. כיצד מידע כזה זולג לתקשורת מחדר החקירה? האם מישהו חושב שנציגי הערוצים מסתכנים בביצוע הקלטות סתר מחדרי החקירות של המשטרה? סביר להניח שהמידע הזה נמסר לנציגי התקשורת מהגורמים הנמצאים בחדר ומטרתו היא הכפשת הנחקר או מניפולציה חקירתית אחרת כנגדו.
לצד משטרת ישראל קיימת פרקליטות המדינה אשר בוחנת את חומר הראיות. הבחינה ראויה ונדרשת לפני החלטה על הגשת כתב אישום, הבעיה המרכזית היא במשכה. גם כאן דיונים בפרקליטות יכולים להמשך חודשים רבים ולעתים שנים ובינתיים "נידון החקירה" הופך לנידון לחבל התלייה. מרוב דיונים ובקשות השלמה החקירה נמשכת ללא סוף וזכותו הבסיסית של האזרח לזכאות מופרת שוב ושוב.
אחרונים חביבים הם בתי המשפט. ישנם שופטים אשר הפכו את הסחבת בתהליך המשפט לאומנות וישנם שרשלנותם בקביעת פסק הדין לאחר שכל חומר הראיות הוצג בפניהם הפכה לשיטה. יש אזרחים הממתינים לפסק דין חודשים ארוכים וחלקם אף שנים אבל אין מי שיתריע ואין מי שיאכוף על השופטים הרשלנים את ביצוע עבודתם. לצד שופטים אלה ישנם שופטים חרוצים אשר מנהלים ביד רמה את ההליך בבית המשפט, לא מאפשרים לעורכי הדין לבזבז את זמנו של בית המשפט, מקבלים הכרעת דין מהירה ופסקי הדין שלהם קצרים. דווקא שופטים אלה הראויים לשבח מוכיחים כי ניתן גם אחרת. אחת ממכות המדינה היא פסקי דין ארוכים, שופטים בישראל מרגישים צורך בחיבור פסקי דין מפורטים המביאים ציטטות רבות מעולם המשפט דבר המאריך משמעותית את פרק הזמן הנדרש לחיבורם וכל זאת בעינוי דין מתמשך של האזרחים הנידונים. השופטים נדרשים למלא את מלאכתם והיא החלטה על פסק דין. אין הם חוקרים באקדמיה הנדרשים לתילי תילים של מילים. העבודה השיפוטית אמורה להיות פרקטית ולתת פסק דין ראוי וצודק על פי החוק הרלוונטי. כל פעילות החורגת מזו היא מעילה באימון הציבור אשר ממנה את השופטים באמצעות נבחריו.
ניתן להשתמש בדוגמאות רבות של אנשי ציבור כדי להוכיח את נגע ההדלפות מחדרי החקירות, את ההתמשכות הבלי נסבלת בדיוני הפרקליטות, את הבקשות החוזרות ונשנות של "השלמות לחקירה" וכמובן את הסיוט המתמשך של המשפט וההמתנה מורטת העצבים לפסק הדין. אבל הדוגמאות יסיטו מהדיון הענייני, אם אומר כי ליברמן נחקר כבר למעלה מעשר שנים ללא כל ממצאים, יקפצו שונאיו ויגידו כי חוסר שיתוף הפעולה שלו בחקירה, הביא עליו את העיכוב. אם אביא את החקירה של ברק בנוגע לעמותות יקפצו אחרים ויגידו כי זה היה הנוהל עד לתקופתו. לכל דוגמא בה מעורבת אישיות פוליטית תמצא התשובה...
הצעתי היא עקרונית ואינה קשורה לנחקר זה או אחר בעבר, בהווה או בעתיד.
לדעתי חייבים לקבוע בחוק פרק זמן (לדוגמא שנה) שבו חייבת מערכת האכיפה לסיים את חלקה ולהגיש כתב אישום לבית המשפט. אם לא סיימה במועד את מלאכתה לא תוכל הפרקליטות להמשיך בפעילותה והתיק ייסגר. על פי הצעתי גם בית המשפט יהיה חייב בחוק להיות מוגבל בזמן למשך דיוניו ובפרק זמן נתון לפרסום פסק דין ממועד סיום הצגת הראיות (לדוגמא שלושה חודשים). לא יתכן שבמרבית תחומי החיים הנוגעים לזכויות האזרח יגדיר החוק פרקי זמן לביצוע ורק גורמי אכיפת החוק יהיו פטורים מכל מסגרת זמנים לביצוע עבודתם. החוק יהיה ברור וחד משמעי ללא שום קשר עם הנאשם משתף פעולה או לא. כפי שלא ניתן לעצור אדם מעבר לפרק זמן נתון והארכת משך המעצר קבועה בחוק כך בעיני צריך להיות לגבי משך חקירה, משך זמן הדיונים בפרקליטות, משך זמן הדיונים בבית המשפט והזמן הנדרש לגזירת דין ולכתיבת פסק דין.
ראוי לזכור שמרבית האנשים במדינה שנעצרים או שנפתחת כנגדם חקירה כלל לא מובאים למשפט ומתוך המיעוט שכבר מובא למשפט במרבית המקרים הוא יוצא זכאי. כלומר קיימת פגיעה ברורה וחד משמעית באזרחים זכאים רבים ע"י שלטונות החוק והאכיפה. מצב זה ראוי שיפסק. אני מעודד כל חבר כנסת וכל ארגון הרודף צדק להירתם למשימה כדי להביא את הסיסמא ש"כל אחד מאתנו זכאי עד שהוכחה אשמתו" לידי אמת ולידי מימוש.