עצמאות בביקורת לא מחייבת העדר פיקוח על שכר המבקרים
סוף סוף נחשף שכר עוברי מבקר המדינה והוא גבוה ב-54% משכר עובדי המדינה (מדווח הדה מרקר 28.2.10).
כמו שכרם של עובדי בנק ישראל שכר עובדי משרד מבקר המדינה היה עד לשבוע שעבר סוד כמוס. דווקא משרד מבקר המדינה שהדרישה לשקיפות עומדת נר לרגליו בביקורתו על משרדי הממשלה, העדיף להסתיר את שכר עובדיו. עתה שהתפרסם שכרם מסתבר שהייתה סיבה להסתרה. כשלושים עובדים במשרד מקבלים שכר הגבוה משכר מנכ"ל. עובדי משרד מבקר המדינה הם עובדי מדינה לכל דבר, הם אינם שונים באיכותם ובתפקידם משאר המשרדים ובכל זאת שכם גבוה מאופן חריג מעמיתיהם. חמור מכך, שכרם אינו תחת ביקורת או בקרה כל שהיא, לא של הממונה על השכר באוצר ולא של וועדת הכספים של הכנסת שמזה שלוש שנים אינה מקבלת דיווח כנדרש וכמובן משתפת פעולה בחוסר הפיקוח שלה.
ממשרד המבקר טוענים שרבים מעובדיו הם בעלי תואר שני ושלישי, עורכי דין ורואי חשבון ואני שואל: אז מה? ברשות המסים למיטב ידיעתי עובדים רואי חשבון ועורכי דין רבים. אם תואר שני ושלישי מזכים בתוספות שכר מדוע שתופסת זו לא תינתן לכלל בעלי התארים המקבילים בשרות המדינה?
גם הנימוק שעצמאות בקביעת שכר מאפשרת עצמאות בביקורת אינה משכנעת. שכר צריך להינתן לעובדי המדינה עפ"י סולמות שכר קבועים והביקורת צריכה להתנהל עפ"י החוק בצורה עצמאית ובלתי תלויה. להערכתי העדר דוגמא אישית מצד עובדי משרד מבקר המדינה בכל הקשור לשכרם רק יוצרת את המצב ההפוך שהמבוקר תוהה על ניקיון כפיו של המבקר אותו וחבל.
שקיפות וגילוי נאות הם אבן יסוד בביקורת וראוי שגם במשרד מבר המדינה יאמצו ערכים אלה.