בקרב ובשבי, אלעד שובל ודותן גולדווסר, עם עובד, 2014, 173 עמודים

עפר דרורי 29.10.2015 23:40
בקרב ובשבי, אלעד שובל ודותן גולדווסר, עם עובד, 2014, 173 עמודים


רומן גרפי, מלחמת יום הכיפורים



בקרב ובשבי הוא פרויקט ייחודי ולמיטב ידיעתי גם חלוץ מסוגו. המחבר והמאייר חברו יחד להביא את סיפורו של יצחק נגרקר, טנקיסט שמצא מחסה במהלך קרבות מלחמת יום הכיפורים בתל סקי שבדרום רמת הגולן והצטרף לכוח של חיילי נח"ל מגדוד 50 שתפסו את התל לפני פרוץ המלחמה.

סיפור של תל סאקי סופר רבות וגם נכתבו על הקרב והישרדות הלוחמים ספרים ועדיין הסיפור האישי של נגרקר חשוב. נגרקר שבשלב מסוים של הקרב יצא מתוך בונקר הלוחמים החוצה לעבר הכוחות הסוריים, הסתכן בהריגה מידית כפי שקרה לחלק מחבריו, דיווח לסורים שאין איש חי בבונקר החשוך. בפועל נשארו בבונקר למעלה מעשרים לוחמים וחלקו של נגרקר בהישרדותם רב.

הרומן הגרפי הזה מבוסס על זיכרונותיו של נגרקר שהסכים לפתוח ולדבר עליהם לאחר שנים רבות של שתיקה וגם זה מתוך לחץ ומוטיבציה של בנו יוגב.

הרומן הגרפי שהוא בפועל ספר "קומיקס" כפי שנהגנו לכנותו בזמנו מביא עוצמה מיוחדת לדברים הכתובים, כך שבמילים ספורות בכל עמוד מול החשכה הזועקת מהדפים מובא הסיפור. מעבר לקרבות עצמם מביא הספר את תקופת השבי הארוכה עד החזרה הביתה.

גם אצל נגרקר כמו אצל רבים אחרים שחזרו מהשבי תקופת "זיכרון יעקב" זכורה לרע. כזכור הצבא שיכן את החוזרים מהשבי בבית החלמה אשר בפועל שימש לתחקור החוזרים. הבעיה המרכזית הייתה היחס שהם זכו לו מקציני חקירות ישראלים שבחוויותיהם של השבים מהשבי היה גרוע מהיחס שקבלו משוביהם הסורים. הוטחו בפניהם טענות על עצם נפילתם בשבי, על היותם בוגדים ועוד עוד דברים שהדף לא סובלם.

חלק מהטראומה של השבים נעוצה בגבעה היפה של זיכרון הצופה אל הים ולא הקירות המטונפים של הכלא הסורי או המצרי. נקווה שהלקח נלמד.

ספר לא קל אבל חשוב לקוראו.



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה