כיפת ברזל, אילן כפיר ודני דור, כנרת זמורה ביתן, 2014, 224 עמודים

עפר דרורי 11.07.2016 09:33
כיפת ברזל, אילן כפיר ודני דור, כנרת זמורה ביתן, 2014, 224 עמודים


(353) צבא ובטחון



לספר "כיפת ברזל" ניגשתי בזהירות. ככלל איני מתלהב מספרים הנכנסים לקטגוריה של עיתונים, כלומר עוסקים בהווה. ספר נדרש בדרך כלל לבשלות מסוימת של האירועים והיא מושגת בדרך כלל כעבור זמן. לכן גם הופתעתי לטובה על אף החששות הראשונים שלי.

אפתח בזה שהספר כתוב בצורה טובה וקולחת, מעניין וגם מרתק. הספר כפי שניתן להבין משמו עוסק בפרויקט של מערכת "כיפת ברזל" מתהליך קבלות ההחלטות בהתמודדות עם איום הנשק הרקטי קצר הטווח, ההחלטה להתייחס לאיום הזה כאל איום ששווה פתרון וכמובן בחינת החלופות השונות עד להכרעה על מערכת "כיפת ברזל" כמערכת שנועדה לתת פתרון לאיום.

הספר מביא מידע רחב הן על הצד הטכנולוגי של מערכת הנשק, על שיתופי הפעולה שעשו חברות ישראליות וגם על התחרות ביניהם והן על הצד "הפוליטי" שגם בו עמדה המערכת למבחן. זו אחת ממערכות הנשק שספגו ביקורת רבה עוד בטרם פותחה וגם לאחר הפיתוח. עיקר הוויכוח הציבורי היה האם זו המערכת שתגן על מדינת ישראל בטווח הקצר מול מערכות נשק אמריקניות שלכאורה היו זמינות על המדף ועלות תפעולן הייתה קטנה הרבה יותר.

גם אני אישית נגררתי לוויכוח והשמעתי את דעתי בנושא. גם בעבר כאשר התבטאתי בתחום לא טענתי כנגד הצד הטכנולוגי ויכולותיו שהיו גבוהות בכל קנה מידה אלא על ההחלטה שלא לנסות לפחות מערכת נשק אמריקנית אחת הוולקן פלנקס שהייתה מוצר מדף וניתן היה לנסות לפחות להסיר את האיום מעל העיר שדרות. הספר ללא ספק קובע עמדה נחרצת בשבח כיפת ברזל אבל מטאטא כלאחר יד את יכולת השימוש במערכת הוולקן פלנקס בטענה שהיו נדרשות מספר מערכות להגן על שדרות והרעש מחריש האוזניים שמערכות אלו היו מפעילות על תושבי שדרות היה בלתי ניסבל. איני יודע, לא הייתי ליד מערכת כזו בעת ירי מאידך החרדות שסבלו וסובלים אלפי ילדים ביישובי עוטף עזה גם הן בעלות מחיר כבד.

מכל מקום המערכת פותחה בזמן שיא של כשלוש שנים הישג טכנולוגי כביר גם בעיני האמריקנים אשר מפתחים מערכות דומות בלא פחות מעשר שנים.

הספר מביא את סיפורם של האנשים מאחורי מערכת הנשק, המתכננים, המפתחים והמפעילים. חובה מיוחדת היא לציין את השר פרץ שהיה שר הביטחון והוא הוא שקיבל את ההחלטה להתמקד בפתרון לבעיית הרקטות. עד להחלטתו הייתה נטייה מצד המערכת הצבאית להתעלם מהאיום בגלל נזקיו הלא אסטרטגיים, פרץ היה נחרץ והוא שזה שהביא לסדר היום את הצורך במערכת. הוא האיש שקיבל את ההחלטה לפתח את הנשק וגם דאג מהגורן ומהיקב לתקצוב המערכת עד להחלטת הממשלה מאוחר יותר.

כאמור ספר מרתק המביא את הסיפור שמאחורי הסיפור ודרכו את תודת העם לעוסקים במלאכה.



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה