פלוגה י' מגדוד 79 - שלושים ושש שנים אחרי המלחמה ההיא

עפר דרורי בתוך: אתר פלוגה י', 25 בספטמבר 2009 24.09.2009 22:45
פלוגה י' מגדוד 79 -  שלושים ושש שנים אחרי המלחמה ההיא - פלוגה י' מגדוד 79 - מלחמת יום הכיפורים


(178) פלוגה י' מגדוד 79 - שלושים ושש שנים אחרי המלחמה ההיא (כולל מוזיקה).



ערב יום הכיפורים תש"ע במלאות שלושים ושש שנים למלחמת יום הכיפורים זו ההזדמנות מתאימה להזכיר את לחימתה של פלוגה י' מגדוד 79 ואת חלליה.

הפלוגה שהייתה פלוגת חרמ"ש סדירה בגדוד הטנקים 79 התכוננה ערב יום כיפור (אוקטובר 1973) לירידה לקו התעלה יחד עם הגדוד. ההחלפה בקו הייתה אמורה להתקיים ב-7 באוקטובר 1973. בפועל ביום שבת ה-6 באוקטובר 1973 בשעה 1030 לערך הוקפצה הפלוגה ממחנה הגדוד ברפידים לעבר התעלה ככוח תגבור למעוזי התעלה וזאת עוד בטרם פרצה המלחמה. בדרכה של הפלוגה לתעלה התחילה המלחמה ומטוסים מצריים הפציצו את מחנות צה"ל בגזרה תוך שהם טסים מעל שיירת הפלוגה בתנועתה מערבה.

 

חיילי הפלוגה נלחמו ביום ובלילה הראשונים בכוחות מצריים עדיפים באומץ לב ובהקרבה תוך שהם משליכים נפשם מנגד בניסיון לחבור למעוזים הנצורים ולחלץ את חבריהם שנפגעו במהלך הלחימה. הפלוגה פוצלה לשלוש כוחות כאשר כל כוח נלחם בבדידות על חייו ומנסה לבצע את משימתו. חלק מחיילי הפלוגה שלא נפגעו המשיכו בלחימה גם ביום שלמחרת עד שהמסגרת הפלוגתית הפסיקה להתקיים כתוצאה מהאבידות הכבדות. לפלוגה היו שמונה עשרה הרוגים ושלושים ואחד פצועים, מרביתם פונו לבתי חולים.

 

אבל כעוף החול המשיכו חיילי הפלוגה להלחם, כבודדים תוך שהצטרפו לכוחות לוחמים אחרים בגזרה, מי לגדודי טנקים בגזרה, מי לסיירת שקד, מי לגדוד צנחנים מילואים, מי ליחידת חילוץ טייסים, מי לכוח של סיירת מטכ"ל. העיקר להמשיך להלחם ולהיות בחזית. במרבית המקרים ללא מפקדים שנהרגו ומתוך תחושה של שליחות שלא ניתנת להסבר.

 

פלוגה י' מגדוד 79 התחילה את המלחמה כפלוגה מגובשת, מאומנת ומוכנה לכל משימה. לוחמי הפלוגה השתתפו בקרבות הבלימה הקשים שבהם גם התפרקה הפלוגה. חיילים מהפלוגה לחמו במסגרות שונות במהלך כל ימי המלחמה. בגזרה הצפונית בניסיונות החילוץ של מוצב "בודפסט", ובניסיונות החילוץ של מעוזי התעלה "מילאנו", "כתובה" ו-"מפרקת". בגזרה המרכזית לחמו חייל הפלוגה בקרבות על פתיחת ציר "עכביש", בליל הפריצה ובקרבות לכיבוש ראש הגשר בצד המערבי של התעלה. בגזרה הדרומית השתתפו לוחמים מהפלוגה בבלימת המצרים ובהשמדת כוחותיהם לרבות המצור על ארמיה 3. לוחמים אחרים מהפלוגה השתתפו במסגרת יחידת החילוץ של חיל האוויר בחילוץ פצועים וגם בחילוץ טייסים שמטוסיהם נפגעו. עם תום המלחמה הוקמה הפלוגה מחדש. המ"פ יחיעם ששון הוא הקצין היחידי שהיה בפלוגה לפני המלחמה ואסף סביבו לאחר המלחמה לוחמים שהיו מפוזרים ביחידות רבות שונות במרחבי סיני. הפלוגה הייתה שותפה ללחימה בגדה המערבית של תעלת סואץ במסגרת מלחמת ההתשה, שהתנהלה אחרי המלחמה ובאחזקת הקו מול המצרים מערבית לפאיד.

 

אחרי שתיקה של כמעט שלושים שנה שפסיכולוגים יגידו שאינה חריגה והיא אופיינית להתנהגותם של לוחמים שהיו תחת אש כבדה ומוראות מלחמה "התעוררו" חברי הפלוגה מהשתיקה והביאו את סיפור הפלוגה שלא היה ידוע כמעט לאיש כולל למשפחות השכולות ולחלק מחבריה.

 

לאחר תחקיר וגביית עדויות של כשנתיים נכתב הספר "פלוגה י' בסופה" המביא את סיפור הפלוגה מפי הלוחמים. הספר חולק לחברי הפלוגה ולמשפחות השכולות בערב יום הזיכרון השלושים ושתיים למלחמת יום הכיפורים (אוקטובר 2005) במעמדים מרגשים תוך חידוש הקשר בין החיילים ובינם לבין המשפחות. מאז התקיימו מספר מפגשים בין החברים עצמם ובינם לבין המשפחות השכולות ונוצר קשר שהפך לקבוע בימי זיכרון ובימי שנה למלחמה. המפגשים הללו ממשיכים לרגש ועולים בהם סיפורים אישיים שכל פעם מפתיעים מחדש. רוב האירועים האלה מתועדים באתר הפלוגה www.plugayod79.org  המסייע לשמירה הקשר עם האנשים. ככל שהשנים עוברות אנשים נוספים מחברי הפלוגה מצטרפים למעגל ותורמים לעצמם ולמשפחות. באתר מידע על הנצחות, תמונות וסרטים, כתבות והקלטות, תגובות של קוראים לספר וכמובן תמצית סיפורה של הפלוגה במלחמה.

 

בשנת 2008 נחנך ביד לשריון בלטרון מוקד מלחמת יום הכיפורים בו מובאים שנים עשר סיפורי גבורה שנבחרו לייצג את גבורת חיילי צה"ל במלחמה. סיפורה של פלוגה י' מובא באתר והוא סיפורה היחיד של פלוגה במלחמה. שאר סיפורי הגבורה הם של בודדים או של צוותים.

פלוגה י' מגדוד 79 -  שלושים ושש שנים אחרי המלחמה ההיא - מלחמת יום הכיפורים - פלוגה י' מגדוד 79

 

אחד הנושאים שחוזרים על עצמם בכל מפגש עם המשפחות הוא רצונם שסיפור הפלוגה וסיפור נפילת יקיריהם לא ישכח. יש שמעלים חלום בו יוסרט סרט תיעודי על לחימת הפלוגה במלחמה ובימי זיכרון יובא סיפורה של הפלוגה בטלוויזיה או באמצעי תקשורת אחרים. יש שמביעים מהמיית ליבם ביקורת על כך שיחידות מסוימות זוכות כל שנה לאזכור חוזר ואילו יחידות אחרות ממשיכות להישכח מהתודעה הציבורית. אנו חברי הפלוגה עושים ככל שבידנו להזכיר את הנופלים, הם בזיכרוננו תמיד.

אם אתה הקורא יכול לסייע בהפצת מידע זה תבורך.


ברקע חוה אלברשטיין - בשיר לו יהי, מתוך YouTube

 



הוספת תגובה
  מגיב אנונימי
שם או כינוי:
חסימת סיסמה:
  זכור אותי תמיד במחשב זה

כותרת ראשית:
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה לטוקבק שלי
אבקש לקבל בדואר אלקטרוני כל תגובה למאמר הזה